30 Schaduwwerk Prompts [die perfect zijn voor beginners]

Je hebt misschien de laatste tijd vaak gehoord of gelezen over “schaduwwerk”, omdat deze praktijk steeds populairder wordt onder mensen die op een reis van genezing, zelfontwikkeling en groei zijn.

Schaduwwerk is een enorm veld, maar in dit artikel zal ik je leren hoe je als beginner schaduwwerk prompts kunt gebruiken.

Ik heb ervoor gekozen om te beginnen met schaduwwerk prompts – van alle schaduwwerk technieken, omdat dit waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest toegankelijke methode is om aan je schaduw te werken.

Het enige wat je nodig hebt is een rustige ruimte, een pen en een dagboek.

Wat zijn schaduwwerk prompts?

De term ‘schaduwwerk’ komt voort uit het werk van psycholoog Carl Jung.

Carl Jung is een van de pioniers van de psychologie, die een grote invloed had op de evolutie van psychologie als wetenschap.

Zijn werk was cruciaal voor de ontwikkeling van de psychologie zoals we die kennen.

Hij was de eerste die over schaduw sprak – een term die wordt gebruikt om dat ongewenste deel in ons allemaal te beschrijven, dat onze verborgen verlangens, gebreken, negatieve gevoelens en emoties bevat, eigenlijk alles wat in tegenspraak is met maatschappelijke normen.

De schaduw maakt deel uit van je onderbewustzijn en bevat je meest negatieve eigenschappen of overtuigingen.

Deze negatieve eigenschappen zijn, zoals Jung zegt, waarschijnlijk in de kindertijd verworven door onaangename ervaringen en trauma’s.

Ik koppel het graag aan de theorie van reïncarnatie en zeg dat we ook in andere levens veel trauma’s of negatieve eigenschappen hebben opgedaan, die we met ons meedragen als problemen om te helen of lessen om te leren.

Een heel eenvoudige manier om je schaduw te begrijpen en te genezen, is door een dagboek te gebruiken voor schaduwwerk prompts.

Schaduwwerk prompts zijn eenvoudige maar effectieve vragen die je helpen een beetje meer van die verborgen kant van jezelf te zien, die je niet wilt dat iemand anders ziet.

We gaan allemaal door het leven en proberen onze schaduw te verbergen, omdat we geloven dat als mensen onze donkerste kant hebben gezien, ze ons zullen verlaten, een hekel aan ons zullen hebben, ons zullen veroordelen, ons zullen discrimineren of ons zelfs zullen kleineren.

Schaduwwerk prompts zijn ontworpen om je te helpen recht naar dat ongewenste deel van je te kijken – dat we trouwens allemaal hebben, en het in het licht te brengen zodat het jouw leven niet vanuit het donker leidt.

Zoals Carl Jung zei: “Totdat je het onderbewustzijn bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het het lot noemen”.

Hoe gebruik je schaduwwerk prompts als beginner?

Als je als beginner schaduwwerk prompts wilt gebruiken, volg je de volgende stappen:

#1. Bepaal hoe vaak je schaduwwerk prompts wilt gaan gebruiken – ik raad je aan elke dag of eens in de twee dagen te gebruiken voor de beste resultaten.

#2. Maak er een onderdeel van je dagelijkse routine van – Bepaal of je je schaduwwerk prompts ochtends, ‘s avonds of op een ander moment van de dag wilt doen, en zorg ervoor dat je op dat moment beschikbaar bent, met niemand en niets om je te storen.

#3. Kies een dagboek dat je inspireert – ik vind het altijd gemakkelijk om in mijn favoriete kleur te schrijven over iets dat ik leuk vind, zoals een mooi notitieboekje.

#4. Kom “in the mood” – Zet wat meditatiemuziek op, steek een kaars aan, ontspan en begin met schrijven. Je moet toegang hebben tot je onderbewustzijn, en daarvoor moet je voorkomen dat je bewuste geest in de weg zit.

#5. Begin met schrijven – schrijf elke prompt op, denk goed na over je antwoord, mediteer erover en antwoord zo eerlijk mogelijk.

Trauma prompts voor beginners

Als het doel van je schaduwwerk is om het trauma te helen dat je tijdens je leven hebt opgelopen, zijn hier een paar aanwijzingen die je kunt gebruiken om je trauma sneller te verwerken en los te laten:

#1. Noem een ​​giftige situatie waarin jij je ongelukkig voelde en gevangen zat alsof er geen ontsnappen aan was. Door wie voelde je je gevangen en op welke manier?

#2. Wat heeft je het meeste pijn gedaan aan bovengenoemde situatie? Maak een lijst van alle emoties die je voelde en doe een meditatie om emoties los te laten.

#3. In welke andere gebieden van je leven voel je je gevangen of ongelukkig? Wat kun je doen om de situatie te veranderen?

#4. Noem één situatie/gebeurtenis in je leven die lang geleden is gebeurd, maar die je nog steeds emotioneel raakt.

#5. Welke emoties deed deze gebeurtenis je voelen? Wat deed het je voelen over jezelf en mensen? (doe opnieuw een emotie-bevrijdende meditatie).

#6. Wanneer voelde je je voor het eerst verdrietig? Probeer toegang te krijgen tot de eerste herinnering die jij je kunt herinneren. Leg de situatie in detail uit, visualiseer het dan zo levendig mogelijk en doe opnieuw een meditatie om emoties los te laten.

#7. Wanneer was de eerste keer dat je boos was, dat kun je je herinneren? Nogmaals, leg de situatie zo gedetailleerd mogelijk uit, visualiseer het dan levendig en doe een meditatie om emoties los te laten.

#8. Wanneer voelde je je voor het eerst machteloos? Denk aan de vroegste herinnering waartoe je toegang hebt. Leg de situatie in detail uit, visualiseer het dan zo levendig mogelijk en laat het los door meditatie.

#9. Welke negatieve overtuigingen heb je over jezelf en het leven? Hoe heb je ze verworven? Ben je klaar om ze te laten gaan?

#10. Waar ben je het meest bang voor en waarom? Wanneer voelde je deze specifieke angst voor het eerst?

Zelfliefde prompts voor beginners

Van jezelf houden kan moeilijk zijn als je bent opgegroeid in een liefdeloze omgeving.

Misschien heb je ouders gehad die alleen liefde en genegenheid toonden als je je op een bepaalde manier gedroeg of als je goede cijfers had.

Of misschien weerhouden andere aspecten je ervan om van jezelf te houden, zoals het niet accepteren van bepaalde delen van je lichaam, je seksualiteit, je achtergrond, etc.

Wat het ook is, het is het beste om het zo snel mogelijk los te laten en van jezelf te leren houden.

Zelfliefde is de basis van een gelukkig, vervuld leven..

Mensen die niet van zichzelf houden, zullen altijd hun geluk saboteren of toestaan dat anderen hen slecht behandelen. Probeer de volgende promps voor schaduwwerk te gebruiken om je eigenliefde te cultiveren:

#1. Wat vind ik het leukst aan mezelf?

#2. Wat zijn mijn beste eigenschappen?

#3. Waar ben ik goed in?

#4. Waarom waarderen anderen mij?

#5. Waarom kiezen anderen mij in hun leven?

#6. Wat zou ik vandaag doen als ik van mezelf zou houden?

#7. Wat moet ik loslaten om mezelf volledig lief te hebben en te accepteren?

#8. Waarvoor moet ik mezelf vergeven?

#9. Hoe ziet het perfecte leven er voor mij uit en welke stappen heb ik nodig om het te gaan leven?

#10. Op welke manier maak ik de wereld een betere plek?

Relatie prompts voor beginners

Relaties zijn een cruciaal aspect van ons leven, omdat we allemaal het gevoel moeten hebben dat we bij iemand en iets horen.

We hebben knuffels, glimlachen, mooie momenten en herinneringen, geluk en vreugde nodig, en dat komt allemaal in relaties.

Als we echter zijn opgegroeid in een giftige omgeving of in een gezin zonder liefde, kunnen we moeite hebben met het vormen en onderhouden van relaties van goede kwaliteit.

De volgende relatieaanwijzingen helpen je te bepalen wat je moet veranderen om je relaties ten goede te transformeren:

#1. Hoe kijk jij naar je moeder? Wat voel je voor haar? (hoe je naar je moeder kijkt, is hoe je naar vrouwen in het algemeen kijkt).

#2. Hoe kijk je naar je vader? Wat voel je voor hem? (hoe je je vader ziet, is hoe je mannen in het algemeen ziet).

#3. Hoe was de relatie tussen je ouders tijdens jouw kindertijd en adolescentie? Welke conclusie heb je getrokken over relaties, op basis van wat je thuis hebt gezien?

#4. Hoe lijken de mannen/vrouwen tot wie jij je aangetrokken voelt op je ouder van het andere geslacht?

#5. Waarom eindigde je laatste relatie? Wat liet je voelen/denken over jezelf? Ben je na de breuk helemaal verder gegaan?

#6. Welke relatie uit het verleden geeft je nog steeds onaangename emoties? Schrijf er in detail over en doe dan een meditatie om emoties los te laten.

#7. Welke aspecten hebben al je vroegere relaties gemeen?

#8. Noem één ding dat al je vroegere relaties gemeen hebben, wat niet voor je werkte of je pijn deed.

#9. Wat zijn de beste/slechtste eigenschappen die een persoon kan hebben en waarom?

#10. Beschrijf de perfecte partner in detail. Wat kun je doen om de vibrationele match van die partner te worden?

Tips voor het doen van schaduwwerk als beginner

Schaduwwerk is niet per se gemakkelijk, vooral niet totdat je eraan gewend bent.

We hebben geleerd onze schaduwkant te negeren en te onderdrukken, en toen het aan de oppervlakte kwam, werd ons geleerd ons ervoor te schamen. Daarom kan het in het begin ongemakkelijk voelen om aan je schaduw te werken.

Je zult waarheden ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Het is heel belangrijk dat je ermee doorgaat totdat je voelt dat je je schaduw begrijpt en het meeste ervan hebt genezen.

De volgende tips helpen je gemakkelijker met je schaduw te werken:

#1. Zorg voor een veilige ruimte voor schaduwwerk

Je wilt niet dat iemand je stoort tijdens je schaduwwerksessies.

Misschien lervaar je wat pijnlijke emoties net op het moment dat je ouder/partner/broer/zus binnenkomt en vraagt of je een kopje koffie wilt, waardoor je hele schaduwwerksessie verpest wordt.

Vertel de mensen met wie je samenwoont dat je het druk hebt, zet je telefoon op mute en verwijder alle afleiding.

#2. Mediteren en ontspannen

Als je het moeilijk vindt om je geest tot zwijgen te brengen of als je gewoon een zware dag hebt gehad, mediteer dan een beetje voordat je aan het schaduwwerk begint.

#3. Accepteer wat er opkomt

Accepteer onvoorwaardelijk alle delen van jou die mogelijk zouden kunnen verschijnen.

Omarm wat er ook maar aan de oppervlakte komt, werk eraan en laat het los.

Je bent je hele leven onderdrukt geweest, dus nu is het tijd om elke pijnlijke emotie die zich zou kunnen voordoen, uit te drukken, te accepteren en los te laten.

#4. Ontdek je triggers en patronen

Als je die vragen naar waarheid begint te beantwoorden, zal er veel onthuld worden over je leven en relaties.

Zorg ervoor dat je begrijpt wat je emotioneel triggert en welke patronen je herhaalt in al je relaties.

Als je er in het begin geen ziet, blijf dan kijken, want geloof me, iedereen heeft triggers en negatieve gedragspatronen.

#5. Observeer de triggers en patronen in het dagelijks leven

Het observeren van je triggers en patronen is een enorme stap in de richting van een gelukkig en bevredigend leven, want tot nu toe leidden ze je leven vanuit de schaduw.

Je werd keer op keer getriggerd door dezelfde dingen en herhaalde dezelfde patronen die niet veel voldoening gaven, zonder dat je je daarvan bewust was.

Of, zoals ik het zeg, je leefde je leven “in het donker”.

Zodra je schaduwwerk gaat doen, let er dan op hoe deze patronen en triggers je keuzes, reacties en uiteindelijk de kwaliteit van je leven beïnvloeden.

Hoe zul jij je voelen bij het gebruik van schaduwwerk prompts als beginner?

Het antwoord op deze vraag is iets ingewikkelder, omdat iedereen zich anders kan voelen bij het starten van schaduwwerk.

Ik denk dat het normaal is dat mensen zich in het begin een beetje ongemakkelijk voelen.

Immers, wanneer je je schaduw begint te begrijpen, moet je bepaalde aspecten van jezelf onder ogen zien die ongewenst, weerzinwekkend of kwetsbaar kunnen zijn.

Dit kan erg ongemakkelijk en uitdagend aanvoelen totdat je eraan gewend bent.

Maar na een tijdje schaduwwerk te hebben gedaan, zul je je steeds meer opgelucht en gecentreerd voelen.

Dit zal zijn omdat je vrede zult sluiten met alle berispt, ongewenste aspecten van jezelf, en zult leren jezelf onvoorwaardelijk te accepteren.

Schaduwwerk zal je helpen begrijpen dat al je negatieve eigenschappen en duistere aspecten het gevolg zijn van alle pijn en trauma die je hebt meegemaakt in je leven (of andere levens, als je in reïncarnatie gelooft).

Zo leer je compassie voor jezelf te hebben en met compassie van alle stukjes en aspecten van jezelf te houden die je eerder hebt afgewezen.

Mededogen zal je helpen inzien dat er niets onaardigs aan je is, dat je geen slecht of “gebroken” persoon bent.

Bovendien heb je met schaduwwerk de mogelijkheid om het trauma en de pijn te helen en los te laten waardoor je door bepaalde dingen getriggerd kunt worden of disfunctionele gedragspatronen kunt volgen.

Op de lange termijn zal schaduwwerk je een krachtig en zelfverzekerd gevoel geven.

Het zal je ook helpen van jezelf te houden, giftige patronen op te geven, innerlijke vrede te bereiken en uiteindelijk je leven ten goede te transformeren.

Als je een beginner bent in het gebruik van schaduwwerk-prompts, of net de kracht van schaduwwerk hebt ontdekt, wens ik je veel succes, stel gerust al je vragen in de reacties hieronder, en ik zal mijn best doen om te antwoorden en om je te begeleiden op je geweldige pad van genezing!

❤️ Persoonlijke TIP!

Wil jij meer geluk in je leven ervaren? Voel je dat het tijd wordt om afscheid te nemen van belemmerende gedachten en patronen en wil je je eigen pad gaan volgen? De cursus Manifesteer je Droomleven is de beste cursus manifesteren die je hiervoor kunt gebruiken. Leer in 5 modules álles over de Wet van Aantrekkingskracht en wat daar allemaal bij komt kijken.

Lees ook de review van Donna over de Wet van Aantrekkingskracht cursus Manifesteer je Droomleven.

De Wet van Aantrekkingskracht Cursus: Manifesteer je Droomleven!

Wil jij leren je droomleven te manifesteren?

Wat leer je zoal in Manifesteer je Droomleven?

Dat heb ik voor je op een rijtje gezet. Dit zijn slechts enkele van de vele lessen die je zal leren. Er staat dus nog veel meer op je te wachten! 

 • Wat jouw missie is in dit leven en hoe je die kunt volgen; 
 • Hoe je je spiritualiteit kunt vergroten; 
 • Hoe je weer in contact komt met je intuïtie (de handleiding van je leven) en deze verder kunt ontwikkelen/vergroten; 
 • Hoe je echt kunt leven op jouw voorwaarden; 
 • Wat je ego is en hoe je ermee kunt omgaan; 
 • Hoe je je ademhaling vóór je kunt laten werken; 
 • Wat mediteren is en hoe je het doet; 
 • Wat flow is en hoe je het meer kunt toelaten in je leven; 
 • Hoe je je ziel beter kunt leren kennen; 
 • Waarom zoveel mensen een ‘vals leven’ leiden; 
 • Hoe je ‘verliefd’ kunt worden op jezelf, zodat je gaat leven vanuit zelfliefde, zelfrespect en zelfvertrouwen; 
 • Hoe je een mentor kunt vinden om van te leren; 
 • Hoe je signalen kunt opvangen die je tijdens je leven tegenkomt; 
 • Hoe je kunt leren van je verleden en lessen kunt meenemen naar de toekomst; 
 • Hoe een vision board je kan helpen met het behalen van doelen; 
 • Wat de kracht is van affirmaties; 
 • Waarom dankbaarheid zo belangrijk is en hoe je het meer in je leven toepast; 
 • Hoe je gevoelens en gedachten altijd met elkaar verbonden zijn; 
 • Hoe je buiten je comfortzone leert gaan. 

De Wet van Aantrekkingskracht cursus: “Manifesteer je Droomleven” van € 179 voor € 47

De cursus Manifesteer je Droomleven bestaat uit 5 modules. Er wordt geadviseerd deze op volgorde te volgen, want elke module borduurt voort op de voorgaande module. Ik sluit mij bij dat advies aan. Op deze manier leer je de krachtige en levens veranderende technieken op de juiste volgorde aan en kun je ze helemaal in je leven integreren. 

✅ Module 1: Je bent bestemd voor succes (77 blz);
✅ Module 2: Afstemmen op je persoonlijke bestemming (71 blz);
✅ Module 3: Verhoog je energetische vibraties (55 blz);
✅ Module 4: De geluksfactor (46 blz);
✅ Module 5: De pot met goud aan het einde van de regenboog (11 blz).

Na elke module volgt een oefening. Voer deze echt uit. Dus schrijf je gedachten op en doe wat er verder van je gevraagd wordt. Alleen zo zal je het potentieel van de cursus volledig benutten. Dit is ook dé manier om je eigen voortgang te meten. Aan het eind van de cursus zal je daardoor zien hoe je stapsgewijs vooruitgang hebt geboekt en hoe je op verschillende gebieden in het leven gegroeid bent als persoon

Plaats een reactie